0
8 In mina böcker/ prokrastinering

Vad gör du hellre imorgon?

Vad gör du hellre imorgon?Idag är jag i Helsingör och föreläser om prokrastinering. Alltså konsten att skjuta upp saker till imorgon. Händer det att du gör det någon gång? Det tror jag nog. Ingen kommer undan detta fenomen.

Vad gör du hellre imorgon?

© Emmy Jonsson

Hur det kommer sig att vi skjuter upp saker är en lite komplicerad historia och jag har redan skrivit flera inlägg inom ämnet prokrastinering så jag tänker inte repetera mig. Se högerkanten, en bit ner, där ligger två inlägg till om prokrastinering.

Vad gör du hellre imorgon?

© Emmy Jonsson

Vad gör du hellre imorgon?

Det jag idag är nyfiken på är vad som är typiskt för dig att skjuta upp? Du har säkert minst en sak som du av någon anledning alltid eller väldigt ofta väljer att göra en annan dag. En sådan sak för mig är att skriva fakturor. Det borde ju vara trevligt att göra för ju snabbare jag gör det desto tidigare får jag pengar på kontot men alltså det är så trååååkigt.

När jag är ute och föreläser om prokrastinering så brukar jag fråga publiken samma fråga. Eftersom det ibland kan kännas pinsamt att berätta så brukar jag använda mentometer. Alltså de får via mobilen skriva in tre saker som de brukar skjuta upp och så kommer det upp som ett ordmoln på stora skärmen. Ju fler som skriver samma sak desto större blir ordet.

Vad gör du hellre imorgon?Det är en kul övning att göra för det blir så tydligt för alla och det är inte längre lika pinsamt. Det blir väldigt påtagligt att man inte är ensam om detta. Den vetskapen gör det också lättare att börja arbeta med sitt beteende. Det blir lite mer normaliserat och kanske kan man till och med våga berätta för en kollega eller en vän. Det är lättare att göra en förändring med hjälp av någon annan.

Vad gör du hellre imorgon?

© Emmy Jonsson

Så här jobbar jag

När jag arbetar med klienter kring prokrastineringsbeteendet börjar jag med att ringa in orsaken som ligger bakom. Det är en rädsla eller oro för något som är den främsta orsaken till att man väljer att skjuta upp något trots att man vet att det inte är någon bra idé. När vi tillsammans kommit fram till orsaken börjar vi arbeta med beteenden. Vi letar verktyg som kan användas på ett enkelt sätt i vardagen och klienten får öva och känna efter.

Jag vet av erfarenhet att detta beteende går att förändra, minska ner och till och med få bort såpass så det ligger inom en okej nivå. Visst är det intressant? Det tycker jag i alla fall.

8 Comments

 • Reply
  Charlotte
  6 december, 2017 at 14:18

  Nuförtiden brukar jag göra så att jag börjar med något kul och att jag sedan tar itu med det som uppskjutardjävulen i mig inte vill göra. En av de saker som jag tenderar att proktrastinera är att läsa mejl, där jag oroar mig för innehållet.

  • Reply
   Dorotea
   7 december, 2017 at 19:49

   Det är ett bra sätt. Sätt igång momentum och ta sedan tag i surdegen. Mejlläsning kan jag relatera till.

 • Reply
  Gunnar F Novik
  6 december, 2017 at 17:57

  Mer. Jag längtar efter mer i morgon.
  Och att ta tag i de saker som jag tycker är tråkiga. Så att de försvinner…

  • Reply
   Dorotea
   7 december, 2017 at 19:50

   Tråkigt först är också en bra metod. Man blir glad av att ha det gjort.

 • Reply
  Cecllia
  6 december, 2017 at 18:02

  Bl.a så åker jag förbi matbutiken för jag kan nog fixa något med det jag har hemma så jag kan handla imorgon istället. Kommer jag bara igång med det som jag prokastinerar så är det inga problem sen. 5-sekundersregeln av Mel Robbins är det senadte jag försökt att använda.

  • Reply
   Dorotea
   7 december, 2017 at 19:52

   Handla när man är trött är sällan kul eller hmm, det är sällan kul alls.

 • Reply
  Hanna
  7 december, 2017 at 09:20

  Att skicka ut dagordning och renskriva protokoll för min brf-förening, trots att det bara skulle ta några minuter, att skriva brev och att diska stekpannorna!

  Och fixa julklappar verkar det som….

  • Reply
   Dorotea
   7 december, 2017 at 19:53

   Diska stekpannorna är min grej också. Tycker verkligen inte om att göra det. Ta tag i julklapparna NU så du slipper stressa runt med halva Sverige.

  Leave a Reply