Igår bakade jag scones till kvällsmaten för att göra det lite extra mysigt. Jag ville prata med familjen om december för att kunna påbörja min decemberplanering. Vi ser alla fram emot allt trevligt och mysigt som händer under julmånaden och barnen hade många tankar och idéer om vad de önskar göra.

Vuxna och barn har inte alltid samma föreställning om vad som är viktigt kring högtider. Jag kan lätt inbilla mig att barnen ska tycka om något men det stämmer inte alltid så jag tycker det är bäst att fråga dem.

DETTA HAMNADE PÅ LISTAN

På listan igår var det inte så många överraskningar men det gav mig en tydlig indikation på vad barnen tycker är viktigt. De vill baka, äta gott och ha adventsfika i soffan. Ja, egentligen fika i soffan mest hela tiden men allt kan jag ju inte lyssna till.

Det mest tydliga från förra året och som även håller i sig i år är att ingen av mina barn vill ha klassiskt julbord utan de vill båda hellre äta kalkonmiddag. Och eftersom kalkon är en favorit hos oss vuxna också så känns det helt självklart. Julbord blir det också men vem säger att det specifikt måste ätas just på julafton? Dessutom äter vi inte bara en gång på hela dagen så det kan mycket väl bli så att vi äter skinka till lunch och kalkon till middag. Vi får se.

decemberplanering

Men till själva listan och planerandet. Nu har jag alltså en lista utifrån vad barnen önskar göra under december så nu kan jag sätta mig ner och strukturera upp alla aktiviteter utifrån deras önskningar och de saker som jag vet behöver göras för att det ska bli som vi vill. Min och mannens lista över det som behöver göras för att uppfylla barnens önskningar är såklart något längre men jag tycker det är viktigt att alla deltar på något sätt. Bakning, pyntandet och annat pyssel får barnen vara med och göra medan inköp av julklappar och mat och annat praktiskt det löser vi vuxna. Alla kan göra något är min filosofi.

Julen ska inte vara ett stressmoment. Det ska vara något att se fram emot och jag jobbar för att det är så det ska bli. Jag gör det möjligt genom att bland annat ha koll på aktiviteterna. Sedan vet jag att det kommer komma till adventsfikor, skoluppvisningar och annat som jag i nuläget inte har datum på men det underlättar att ha en början på en decemberplanering.

EN DECEMBERPLANERING TAR FORM

Så vad behöver jag göra/förbereda inom den närmaste tiden?

√ Jag behöver se till att alla bakingredienser finns hemma så det går att baka precis när andan faller på.

√ Julklapparna ska köpas och det är jag sen med i år. Jag brukar ha det klart till sista oktober men i år har det inte varit möjligt så det ska vi åka iväg och göra denna veckan. Det finns en dubbel anledning till att vi har det klart så tidigt och det är att barnen fyller år i november och december så då handlar vi allt på en gång och sedan behöver vi inte tänka på det mer. Det är skönt tycker jag.

√ Pyssla iordning en aktivitetskalender. Vi har inte en kalender med leksaker under december utan istället gör vi någon aktivitet varje dag. Det kan vara att baka en plåt pepparkakor eller äta skumtomtar. Det behöver alltså inte vara stora saker men det är väldigt uppskattat av alla i familjen. Sitta i soffan tillsammans är ju det barnen önskar mest.

√ Lägga in de aktivteter jag redan har koll på i almanackan. I december gör jag en som jag sätter upp på kylskåpet så att alla ser tydligt vad som händer. Det händer så mycket mer i december än vad det gör någon annan månad på året så en ordentlig överblick tycker jag är skönt.

√ Ordna önskelistor från min systers barn och skriva lista över vilka andra vi ska köpa julklappar till i år.

decemberplanering

4 tankar om “En decemberplanering tar form – läs hur jag gör

  1. Carin says:

    Åh vilken bra idé med en aktivitetskalender, det ska jag ta med mig hem till oss! Tack också för påminnelsen om att det är dags att samla in önskelistor.

  2. Your Lifestyle Coach says:

    Jättebra idéer Dorotea. Mina barn bakar också mycket och det är smart att köpa hem så att de kan roa sig med det i december.

    Mina tjejer är större så de brukar få en ”produktkalender” tex från Body Shop eller Rituals och så får de öppna varsin dag : )

    Vi tycker inte heller så mycket om all julmat men kalkon middag är så gott! Vi brukar ta en minitallrik med köttbullar, rödbetssallad, prinskorv, osv innan jul istället och sen äta kalkonmiddag på jul. I år ska det bli underbart att få strunta i det vi inte vill och gå ”all in” med ljus och brasa och soffmys och feeling tillsammans istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *