Januarirapport

Januari passerade snabbt tycker jag men jag hann med en hel del. Jag ska försöka sammanfatta månaden och ge er en rapport över vilka mål jag har tagit steg mot att uppnå. Varje process att nå uppsatta mål kräver regelbunden utvärdering.

Den 1 januari påbörjade jag denna blogg vilket i sig är att uppnå ett mål. Jag gick från idé till handling.

12356615_784351575004239_1731991885_n (1)

Mål: Dricka champagne

Jag har sagt att jag under året ska hålla mig främst till att dricka champagne de gånger jag dricker alkohol. Det är sällan jag gör det och då tycker jag att jag är värd det jag tycket är godast. Under januari har jag provsmakat tre sorters champagne. Så tre korkar ligger nu i min burk.

champagne

Mål: Läsa minst en skönlitterär bok i månaden

Jag läser helst faktaböcker så av den anledningen har jag satt som mål att läsa minst en skönlitterär bok i månaden. I januari blev det Livet efter dig av Jojo Moyes. En sorglig berättelse full av hopp.

lugn med bok

Mål: Bli bättre på familjeaktiviteter

Januari bjöd såklart på flera trevliga familjeaktiviteter. Vi provsmakade amerikanska kakor, skrev upp vad vi vill göra tillsammans under året, en tur på IKEA med dottern, pulkaåkning med efterföljande varm choklad, gemensam matlagning, lugnt morgonmys och middag tillsammans med vänner. Känns som en klart godkänd månad.

enkelt att laga mat

Mål: Ha minst en bjudning i månaden

Det blev en spontan middagsbjudning denna månaden. Våra bästa vänner med barn kom över och vi umgicks en hel eftermiddag och åt middag tillsammans.

Mål: Lyx i vardagen

Det här med lyx i vardagen känner jag är lite smådiffust men jag har suttit på trevligt café och jobbat tillsammans med en vän, njutit av vackra tulpaner hemma, varit ute i snön och insupit det vackra och jag köpte mig en ny kamera.

tulpan

Jag känner att det är främst de här målen som har varit i fokus under januari. Det ska bli spännande var februari har att erbjuda.

 

Detta är en vardagsblogg trots allt

Jag tänker att jag inte ska beklaga mig för att jag inte skrivit på länge och inte heller be om ursäkt. Livet är som det är. Det händer saker hela tiden och ibland bara går det inte. Eftersom detta är en bucketlist à la vardagsblogg så får den också spegla det tycker jag.

Januari försvann och februari kom. Jag blir alltid glad för varje månad vi tar oss igenom som tar oss närmare våren. Februari är den tyngsta månaden tycker jag. Jag vet inte om det beror på att jag tycker den känns ångestladdad på grund av alla sjukdomar eller för att jag helt enkelt börjar känna av vintertröttheten rejält. Jag är alltid lite glåmigare, lite tröttare och lite deppigare i februari. Men det det betyder inte att det är en genomdålig månad. Inte alls. Det finns mycket att se fram emot. Såklart.

Vi har alla hjärtans dag som jag i och för sig inte firar så mycket men den peppar lite i alla fall. Det händer saker ute i bloggvärlden och Facebook fylls med lite extra kärlek och hjärtan. Det är mysigt tycker jag. Det är sportlov och det tycker jag om. Lite extra tid med barnen. Och ja var har vi mer i februari? Jag ska ner och ha Tesalong i Ystad som en del i min bokturné med boken Tid för te.

Men nu skulle jag egentligen bara säga hej och här är jag: SÅ HEJ! HÄR ÄR JAG.

Mindfulness i form av att skriva fint

Idag har jag utövat flera timmars mindfulness i form av pyssel. Sitta och skriva med fina pennor och rita små söta bilder det är avslappning för mig.

Jag håller på att testa en planeringsmetod som är stor i USA och ska börja fullt ut på måndag så jag behöver förbereda anteckningsboken som ska användas för detta. Det gäller att hela tiden utvecklas och lära nytt för att sedan plocka russinen ur kakan.

Planeringsmetoden kallas för Bullet Journal och är en blandning av planering, målsättning, rutiner och pyssel kan man säga. Att samla allt på ett enda ställe. En bra idé men jag återkommer med vad jag tycker om en månad. Jag kommer blogga om detta på min företagsblogg under februari eftersom det snarare hör dit.

Jag hade kameran bredvid mig under tiden jag satt hos min syster och grejade med detta men den blev inte använd så mycket. Jag zoomade inte på det jag gjorde helt enkelt. Jag pysslar inte lika mycket längre, inte  som jag gjorde före jag startade företaget, så detta var verkligen helt fantastiskt trevligt. Jag njöt av att skriva fint för hand och bestämma vad som ska vara på vilken sida. Jag har skissat på sidmallar på separata papper och gjort lista över vad jag vill ha med. Lycklig!

bucketlist2016 IMG_0591

Mål relaterade till detta inlägg:

Skriva dagbok för hand
Meditera/åka på retreat i Sverige
Skriva (minst) ett handskrivet brev

 

Vad tyst det blev här då

Som jag sa i början av veckan så hade jag en hektisk vecka framför mig och så blev det. Inte för mycket men tillräckligt för att använda den lediga tiden till att stänga av skärmarna och andas och läsa böcker. Därav min tystnad.

Under veckan har jag mest skrivit och letat rätt information för att använda när jag skriver och så har jag coachat för fullt. Med andra ord en vecka i min smak.

Dorotea Pettersson

Jag har suttit och arbetat på café.IMG_3237

Varit på frukostmöte. Onsdag är en av mina favoritdagar just för att jag älskar detta möte där jag träffar ett helt gäng företagare att prata affärer med. Mycket energigivande.IMG_3239

Jag fick en efterlängtad leverans av böcker från tryckeriet så nu har jag kunnat skicka iväg ordrar som fått ligga och vänta när boken hastigt tog slut. IMG_3241

Jag har förstås suttit hemma och jobbat vid mitt matsalsbord också. I kaos av papper. Det är så det ser ut när jag är som mest inne i mitt skrivande. Det är den enda gången jag klarar av att ha oreda omkring mig när jag jobbar.

IMG_3244

Och så har jag läst böcker och strukit under viktig fakta som jag behöver formulera så det blir som jag vill ha det.

Nu sitter jag hemma i soffan och har tagit fredag. I vanliga fall har jag skärmfri kväll på fredagar men i och med att jag har varit så duktigt på stänga ner under veckan så sitter jag och tar ikapp lite nu ikväll. Fredagsbuketten i form av tulpaner står vackert och pryder bordet och tekoppen fylls på med te av min man. Jag har det bra.

En hektisk vecka kräver en genomtänkt planering och ett stort leende

Det är måndag så jag har ägnat hela förmiddagen till planering och administration. Som jag alltid gör på måndagar. Det här med att göra en riktigt bra planering tar tid eftersom det  gäller att verkligen tänka igenom varje detalj för att det ska klaffa.

Hektisk vecka framför mig

Jag har en rätt så hektisk vecka framför mig. Det är inte för mycket men det är många olika aktiviteter samt att jag har rätt många coachingsamtal. Coachingen är det jag tycker om absolut mest men det kräver rejäl närvaro. Jag har också en viktig deadline som kräver arbete varje dag. Roligt men tar också mycket av min totala närvaro. Förutom att jag har mycket på jobbet så vill jag såklart även få in mina personliga mål i veckans planering. Detta är jag något av en expert på men det är pilligt även för mig. Det ena får inte ta energi från det andra så att säga.

Denna veckans tre viktigaste personliga är:

  1. ha en givande fokustimme varje morgon
  2. 1 yogapass varje morgon efter fokustimmen
  3. äta på utsatta tider och inte låta jobbet skjuta på mattiderna
Fokustimmen, yogan och maten

Jag har såklart gjort en plan för att få detta att fungera. Fokustimmen har jag stenkoll på men när jag har en vecka med mycket att göra så tummar jag lätt på den tiden och börjar jobba istället. Det är en big NO-NO för jag vet så väl att jag behöver den timmen för att få den energi jag behöver för att klara dagen så som jag önskar.

När det gäller yogan har jag nu i förväg bestämt vilket pass jag vill utgå ifrån och jag har tagit fram det jag behöver för att underlätta. Det jag ofta faller på när det kommer till all träning är att jag hittar på att eftersom jag inte har sakerna jag behöver framme så orkar jag inte fixa med det och då blir det inget av det.

Det här med maten alltså. Här är jag hopplös. Jag är en person som kan gå utan mat i timmar. Jag påverkas inte i mitt arbete av att inte ha ätit så jag tänker inte på att jag inte äter. Nu har jag gjort mig en checklista med varje måltid och personliga aktivitet där jag checkar av. Vi får se om det fungerar eller inte.

Mitt bästa knep

Mitt bästa knep för en hektisk vecka förutom att ha en väl genomtänkt planering är att se till att hålla humöret på topp. Jag vet att det kan låta banalt men det gör verkligen skillnad. Om man inte låter sig påverkas av det som kan tänkas gå fel eller av att andra är på dåligt humör så går arbetet så mycket bättre. Jag rekommenderar alltid att se till att le så mycket man bara kan. Det gör jag och det fungerar varje gång. När någon är negativ så kommer det påverka mig det vet jag men jag låter inte det ta över mig. Istället gör jag något som ger mig positiv energi en liten kort stund. Det kan vara att jag skriver ett blogginlägg, läser något som jag lagt på vänt eller så pratar jag min man lite snabbt. Små enkla snabba. Det får inte ta av den tid jag behöver till mina arbetsuppgifter.

Ett handskrivet brev i månaden

Ett av mina mål för i år är att jag ska skriva minst ett handskrivet brev i månaden. Jag tycker det är så tråkigt att det handskrivna brevet är så ovanligt nu och jag tycker vi ska återinföra det igen. Det är ju inte speciellt svårt att skriva ett brev eller kort till någon.

Jag har klurat på detta mål under månaden och har kommit fram till att det är svårare än jag trodde. Inte skrivandet utan att komma fram till vem jag ska skicka till. Ska jag ha kriterier för vem som får ett brev eller ska jag skicka till den jag spontant kommer på? Vem skulle mest uppskatta att få ett brev i sin brevlåda? Jag vet faktiskt inte. Är det någon idé att skicka kort till en vän jag pratar och träffar ofta eller ska jag skicka till de jag sällan har kontakt med? Ska jag skicka till människor jag egentligen inte känner men tycker kan behöva ett brev? Många tankar. Tänk att det blev så svårt.

Nu har jag bestämt att det tar det från månad till månad. Jag tror att det kommer att falla på plats beroende på vad som händer i mitt liv och vad jag för tillfället ser som viktigt. Jag har ju min egen utvecklingsresa och i den blir nya saker i fokus. Det kan bli intressant.

Den här månaden knåpade jag ihop egna kort och skickade till sex personer som jag kände att jag ville ge lite extra uppmärksamhet. Istället för ett långt brev blev det sex korta kan man säga. Men de är handskrivna så jag säger att det är klart godkänt!

Som jag har skrivit i definitionen till det här målet så kommer jag inte ange vem jag skickar mina brev till utan bara redogöra för att jag har gjort det. Så januari KLART!

handskrivet

handskrivet

handskrivet

Mål relaterade till detta inlägg:

Skriva (minst) ett handskrivet brev/kort i månaden

Lunchbjudning i januari

Klockan 11.00 i förmiddags fick jag meddelande om att våra vänner kommer på lunch och prat. Spontana besök är mycket trevligt tycker jag. Det ställer inte så höga krav samt att de ofta blir mycket lyckade samt att detta ju gör att januaribjudningen kan kryssas av. Jag ska ju ha en bjudning i månaden men som alltid går januari i fort. Denna får räknas som lunchbjudning i januari.

Jag lagade en soppa som vi åt gott bröd till. Enkelt, gott och bra. Såklart drack vi mycket te. Barnen såg vi knappt av för de lekte på övervåningen. Mycket trevligt blev det.

Lunchbjudning

Lunchbjudning

Lunchbjudning

Lunchbjudning

Lunchbjudning

Lunchbjudning

Lunchbjudning

Mål relaterade till detta inlägg:

Bjuda hem vänner på Afternoon Tea (eller annan bjudning) en gång i månaden
Bli bättre på familjeaktiviteter

Lördagsmorgon, precis som jag vill ha den

På helgen tar jag sovmorgon vilket inte på något sätt betyder att jag sover speciellt länge. Jag vaknar fortfarande väldigt tidigt men jag ligger kvar i sängen och drar mig länge. Jag vet precis hur jag vill ha min lördagsmorgon.

När jag bestämmer mig för att det är dags att gå ur sängen kliver jag i myskläderna och går ner och sätter igång te. Utanför dörren, i en väska, väntar det goda frallor som jag tar in. Jag fixar ordning en fralla och häller upp en kopp te och så sätter jag mig under en filt i soffan. Har jag tur har jag köpt en fredagsbukett som står på bordet och gör mig extra glad. Förmodligen är sonen vaken och sitter i soffan och spelar något spel på sin i-Pad. Jag tar fram min dator och läser bloggar medan jag dricker mitt te. Där sitter sonen och jag i soffan och myser med vårt. Så gillar jag att min lördagsmorgon är.

Min lördag fortsätter idag med lunchbjudning för våra vänner. Barnens kompisar, mannen barndomsvän och min bästa väninna. Det är så fantastiskt bra att vi alla har så trevligt tillsammans. De kommer vid ett-tiden och jag tror jag ska laga någon god soppa. Det känns passande i det här vädret.

Vi ses senare. Nu ska jag greja ordning lunchdejt.

Köldallergi finns det på riktigt?

Jag tror inte någon av er har missat att det har varit ovanligt kallt i södra Sverige. Igår var det minus 21 grader i Göteborg tidigt på morgonen. Jag kan inte minnas när det var så kallt senast. Detta kan jag säga är något som ogillas mycket av mig och mina sommarbarn. För precis så är det. Mina barn är äkta sommarbarn trots att de båda är födda sent på året. Noel leker gärna ute i snön men Stella hon får panik när det är kallt.

Idag var jag hos läkaren med Stella. Hon klarar på riktigt inte av kyla. Det är såpass illa att hon svullnar i ansikte och på händer när hon är utomhus när det är kallt och igår svullnade till och med hennes tunga. Jag har alltid skojat om att hon är allergisk mot kyla men jag inser nu att jag har haft rätt. Jag googlade köldallergi igår och det finns och symtomen stämmer med det Stella brukar få. Vi åkte till vårdcentralen för jag tänkte att om det nu är det hon har så behöver hon ha det konstaterat. Få intyg till lärare så hon inte tvingas ut på rast i smällkalla vintern.

På vårdcentralen träffade vi en bra läkare som var lite förbluffad. Han tog lite prover för att utesluta sjukdomar som kan göra att man fryser ovanligt mycket och gick sedan och konsulterade med en kollega. Han kom tillbaka och sa att de kommit fram till att hon förmodligen är köldallergiker men att det är ovanligt att få i så ung ålder. Vi gick därifrån med recept på allergitabletter som hon behöver ta för att kunna vara utomhus. Hur galet är inte det?

Så ja, här hos oss längtar vi efter vår och sommar så vi kan vara utomhus som normalt folk igen.

sommarbarn

köldallergi

sommarbarn

sommarbarn

Soffan vid fönstret är min läsplats

Idag har jag suttit i soffan vid fönstret och läst. Jag är i researchstadiet för en kommande e-bok jag ska skriva. Det blir mycket läsning då men jag börjar närma mig slutet nu. Jag tror jag börjar få grepp på alla begrepp och strukturer.

Jag älskar att skriva

Varje gång jag tar mig an ett skrivprojekt tänker jag samma sak: Näe, varför gör jag det här igen? Men saken är den att jag älskar att skriva även om det stundvis känns helt hopplöst. Den fasen jag är i nu är både spännande och frustrerande. Jag har skapat en ram som jag ska fylla med ord men jag är inte riktigt redo för att placera ut orden. Det enda jag vill är att börja skriva samtidigt som det inte finns några ord att skriva ännu. De har inte lagt sig på plats i mitt huvud. Det är mest en röra av tankar, begrepp och visioner.

Denna gången ska det inte bli en bok som ska tryckas och det är mer en arbetsbok. Den är beställd från ett e-boksförlag så jag har inte helt fria tyglar vilket jag inte är van vid. Ämnet har jag valt efter önskemål från dem. Det är helt klart trevligt att bli kontaktad för att skriva. Det är ett av mina framtida mål att få syssla mer med att skriva än vad jag gör idag.

I sista stund

Jag skriver bäst när jag har lite eld i baken. Det är den enda saken jag gör i sista stund eftersom jag egentligen är en person som tycker om att ha tid på mig och möjlighet att strukturera om ifall jag känner för det. Inte när jag skriver dock. Det blir ett bättre flöde på orden om jag inte har för mycket tid på mig. Det är precis som för mycket tid gör att jag tänker för mycket istället för att låta orden välja plats själva och meningarna lägga sig som de vill.

i soffan IMG_0483 IMG_0491