Min känslor kring fredagens installation

Jag vill säga massor om fredagens installation av USA:s president men jag kan inte för det blir för mycket och för långt.

Istället säger jag bara, vi är förändringen. Vi har det i våra händer. Vi är kärleken och medmänskligheten. Vi kan ena. Vi kan skapa jämställdhet. Jag hoppas att detta inte är starten på en hemsk tid i världens historia utan en tid då vi, folket i hela världen, visar vad vi har för värderingar.

Ja, detta händer just nu i USA, inte i Sverige, men det påverkar oss.

Fick jag välja skulle jag stänga in mig i ett bibliotek med sköna fåtöljer och sitta där och läsa böcker och låtsas som inte livet pågår utanför men det går inte. Istället tänker jag välja att tro att vi kan göra skillnad.

Det var allt jag ville säga och jag tänker att välja att inte ha kommentarsfält på detta för detta är vad jag känner just nu och jag behöver ingen diskussion. Vi har alla våra åsikter och som jag alltid säger: det kommer vi alltid att ha. Detta är min.

Vad vill du att jag skriver om?

Vad vill du att jag skriver om

I måndags berättade jag att jag ska resa bort i tre veckor. Nu närmar det sig. Jag åker om tre dagar och då kommer jag vara bortkopplad från det som är mitt vanliga sätt att leva. Det känns underligt, spännande och roligt på en och samma gång. Jag kommer lära mig nytt. Se nytt och känna nytt. Det är jag rätt säker på.

Tid att skriva

Eftersom jag inte kommer vara mitt i det jag alltid är i så tänker jag att jag kommer ha tid att skriva lite extra. Kanske har jag fel. Kanske kommer jag vara så trött på kvällarna att jag somnar riktigt tidigt. Jag har faktiskt ingen som helst aning.

Men känner jag mig själv rätt så kommer jag inspireras och min kreativitet kommer stiga. Och när den gör det vil jag ha något att ge denna kreativitet utlopp på.

Vill du hjälpa mig?

Så jag tänker att du kanske kan tänka dig att hjälpa mig. Hjälpa mig fylla bloggen med ämnen som du vill läsa om.

Vad vill du att jag skriver om?

 

Ämnet ska såklart vara kopplat till det jag i vanliga fall skriver om. Tid, vardag, planering, vardag, fokus, enkelhet och slow living. Din fråga eller ditt ämne bör ligga inom ramen av det jag gör.

Vill du hjälpa mig med det? I så fall skriv din fråga/ämne i kommentaren.

Collage från en ganska vanlig arbetsdag i en tidscoachs liv

arbetsdag

Jag tycker om variation. Göra samma sak flera timmar i rad är inte alls min melodi så när jag planerar min dag så tycker jag om att blanda upp arbetsuppgifterna. Idag bjuder jag på collage av hur min arbetsdag har sett ut idag.

En typisk arbetsdag

Tittar jag på hur mina arbetsdagar ser ut så finns det några uppgifter som är återkommande. Coaching såklart men också skrivande, administration före och efter coachingsamtal, fakturering, intervjuer med journalister, bloggande och hemsidefixande. Då och då bryts min arbetsdag med att föreläsa, åka ut på stan och coacha, nätverksmingel och säljmöten.

Jag klassar min arbetsdag som en rätt vanlig dag. Varierad men vanlig.

Min arbetsdag i bilder

Idag fick ingen av mina kameror vara med och leka utan mobilen har fått jobba. För det mesta är systemkameran med mig men alltså inte idag. Jag försöker komma ihåg att fotografera det jag gör men ibland glömmer jag och idag irriterar det mig att jag glömde ta ett kort på mig i det lilla lilla rummet där jag var när jag spelade in podd för Konstform. Alltså när jag säger litet rum så menar jag verkligen litet. Som en skrubb. En madrasserad sådan med två stativ med mikrofoner. Men men nu blev det inte så.

en arbetsdag

Bild 1: Intervjun för podden skedde vid Röda Sten som ligger under Älvsborgsbron här i Göteborg. En favoritplats. Jag tycker bron är vacker. Tittar man mer åt höger (inte i bild) ser man den stora orangea bockkranen som jag också älskar. Hamnen och dess kranar är en vy jag verkligen tycker om. Jag bodde väldigt nära Röda Sten för ett antal år sedan och då var jag ofta där och promenerade vid vattnet.

Bild 2: Jag åkte vidare för coaching på café i Landala. Eftersom klockan var Dorotea är hungrig nu så köpte jag mig en god sallad och såklart kopp te. Chiliflakesen var lite väl starka för min smak men i övrigt mycket gott.

Bild 3: Jag tar mig ofta en paus i bilen när jag åker mellan ställen. Sitter kvar en stund och stirrar lite. Jag tycker om de stunderna. Jag andas och vilar hjärnan lite.

Bild 4: När jag kom hem igen gick jag igenom anteckningarna från coachingen och skickade ett mejl till klienten med uppgifterna till nästa gång. Och så fortsatte jag med att greja med en liten detalj i bokmanuset som jag kommit på att jag vill ha med så jag har till imorgon på mig att få det klart. Och så drack jag te.

en arbetsdag

Bild 5: Plötsligt dök solen upp ur dimman så jag passade på att ta en liten paus ute på altanen. Charlie nosade i trädgården medan jag stod med ansiktet mot solen och andades. Såg säkert superdumt ut men det brydde jag mig inte om.

Bild 6: Charlie är alltid med när jag jobbar hemma. Oftast ligger han och sover. Han är en riktig sovhund fast han är en Jack Russel men idag tog han på sig jobbet att ta död på sin mjukishare. En uppgift han tog sig an med intensitet.

Bild 7: Min vy över datorskärmens övre kant när jag försöker formulera orden till den saknade delen i manus. Jag kan säga att orden inte alls känner för att komma. Jag tror jag har tömt mitt huvud på vettiga ord under det senaste halvåret. Det finns inte många kvar.

Bild 8: Ja, det är ju jag. Här sitter jag i mitt soffhörn och grejar. Undra om man ser att jag är rejält trött efter tre veckors intensivt arbete med slutställande av boken. Om det inte syns så kan jag säga att så är det. Jag är väldigt trött.

Hur har din arbetsdag varit?

8 förslag till förenkling av din vardag

8 förslag till förenkling av din vardag

Händer det att du känner dig överväldigad av allt du har att göra? Hemmet ska tas hand om, jobbet skötas, barnen sysselsättas och dessutom är det inte dumt att träffa en vän då och då. Känns det svårt? Det förstår jag. Vi har ett fullt liv men det finns enkla steg för att förenkla vardagen.

Vad fyller du ditt liv med?

Inget tips eller trix i världen kommer hjälpa dig om du inte utvärderar ditt innehåll. Om du är stressad och känner att mycket av det du gör inte ger dig det värde du önskar då finns det anledning att göra något åt det. Dags att sortera bort och sedan strukturera upp.

Känner du att du har helt rätt innehåll men ändå känns vardagen överväldigande ja då är det med största sannolikhet struktur du behöver.

Komplicerar du livet?

Ibland tror jag att vi komplicerar det för oss lite väl. Det är lätt att tänka att det krävs mycket för att få struktur eller mer tid men det gör det många gånger inte alls. Vi kan hitta tid, utrymme för våra saker och njutning av det lilla livet utan större ansträning om vi höjer blicken lite.

Att förenkla betyder inte att det ska bli tråkigt eller att vi plötsligt inte ska äga något. Att förenkla är att minska antalet steg för att uppnå vårt önskade resultat. Det handlar om att se över den delen som känns stökig och svår och ta reda på vad det är som orsakar problemet och sedan hitta en lösning. En lösning som är rimlig och som du faktiskt kommer att utföra eller använda dig av. Annars är det ju ingen idé. Enkelhet och rimlighet är nyckelorden här.

8 enkla förslag till förenkling av din vardag

Jag har satt ihop en lista med åtta förslag på vad du kan göra och tänka på för att förenkla din vardag. Det finns fler saker man kan göra såklart och det kan vara så att just de här inte passar dig. Men jag vill belysa att det inte behöver vara så svårt. Det gäller att tänka till lite och skapa rutiner kring det som är svårt just nu.

Plocka ordning på vägen
Låt inte saker du gå förbi förbli i oordning när det enbart tar någon minut att fixa. Använd femminutersregeln. Tar det inte mer än fem minuter så hinner du göra det nu. Bädda sängen direkt när du går ur sängen. Diska koppen när du är klar eller torka av dammet i bokhyllan när du ser att det blivit en aning för mycket.

Rensa bland dina saker
Denna tar en stund men den sparar dig tid i längden. Gå igenom dina kläder, kökslådor, skåp och pappershögar och gör dig av med det du inte använder. Att ha för många saker gör i alla fall mig överväldigad. Att rensa ger dig utrymme i skåpen, du sparar tid för du slipper leta och du gör någon annan människa glad när du lämnar sakerna till välgörenhet.

Ha ordning
Var sak har sin plats brukar man ju säga och det är en mycket bra regel. Ha en plats för allt du äger. Alla dina saker. När du har använt något så lägg tillbaka det där det ska vara. På så sätt behöver du inte lägga en massa onödig tid på att städa.

Sluta göra flera saker samtidigt
Det är lätt att tro att man vinner tid på att göra mer än en sak i taget men så är det sällan. Planera din tid och gör en sak i taget. Det kommer hjälpa dig att vara mer fokuserad.

Ha en morgonrutin
Här finns mycket tid att spara. Jag lovar. Att börja dagen enligt en färdig struktur förenklar massor. Bestäm hur du vill ha din morgon och i vilken ordning du vill göra saker. Och se till att använda en del av tiden till planering av dagen.

Ha en kvällsrutin
Kvällsrutin och morgonrutin går hand i hand. De hjälper varandra. Lägg fram vad du ska ha på dig. Packa din väska. Se till att det du ska äta till frukost finns och/eller förbered det du ska äta. Och varva ner i god tid inför att du ska lägga dig. Natta mobilen en stund före du nattar dig själv. Sömn är A och O för att överhuvudtaget fungera.

Rensa bland dina aktiviteter
Hur många aktiviteter har du på en vecka eller en månad? Är alla relevanta och ger dig det värde du önskar? Fundera på vad som är viktigast för dig och gör utrymme för att kunna lägga tid på just det. Avboka de aktiviteter som du bedömer tar mer tid och energi än vad de ger och håll sedan bra koll på vad du bokar upp dig på i framtiden.

Säg NEJ
Detta har jag pratat om och igen. Säg NEJ. Du dör inte. Vill du inte så gör det inte. Hinner du inte så säg definitivt nej. Skapa dig inte mer arbete än du klarar av. Släpp det dåliga samvetet. Att säga nej är inte detsamma som att inte bry sig om andra. Det går utmärkt att säga ja till människor men i mån av tid och att du faktiskt vill hjälpa till med just det du blir tillfrågad om.

Vad har du för knep?