Inre space – lika enkelt som det är svårt

Jag har funderat på det här med inre space under veckan och inser att det inte är en enkel sak. Jag skulle nog vilja säga att det är lika enkelt som det är svårt. Tanken om det är inte så komplicerat men utförandet kräver träning men framför allt medvetenhet.

KOPPLAT TILL DITT SJÄLV

Inre space är ett uttryck som jag kom på när jag valde fokus för veckan. Det heter säkert inte så egentligen och det spelar ingen större roll. Det går bra att kalla det för din inre kärna, ditt inre centrum eller något helt annat så länge du förstår att det handlar om en plats inom dig själv. En plats där det är lugnt och tyst.

Att få tystnad i en rörig värld är inte så lätt och eftersom vi aldrig kan sluta tänka så blir det ganska komplext. Ditt själv, är den inre process som gör det möjligt för oss att uppleva att vi har en central kärna, ett ”jag” och att vi kan reflektera över oss själva, säger Marta Cullberg Weston. Med andra ord är detta att förstå sig själv en process vi arbetar med under livet. Att nå kärnan som vi alla har. Det är kopplat till din självkänsla och din bild av dig själv. Sådant du bygger upp i barndomen och sedan formar om.

Ditt själv, är den inre process som gör det möjligt för oss att uppleva att vi har en central kärna, ett ”jag” och att vi kan reflektera över oss själva.

NÄR SKA DET ANVÄNDAS?

Det går inte att säga hur du ska göra. Alla har vi våra egna sätt. För mig handlar det om att klara av att gå in i mig själv samtidigt som jag är mitt i en situation där jag behöver vara närvarande. På ett mingel där ljudnivån gått över vad jag klarar av eller under ett möte när jag känner att det är för många trådar att koppla samma samtidigt. Då när jag behöver tystnaden för att kunna vara aktiv eller säga något klokt lite som på beställning.

Det kan vara att känna sig stressad och stå i kön kassakön i matbutiken och personen före krånglar med mynten. Det känns som man vill rycka plånboken ur handen på personen och räkna mynten snabbt för att räcka över till kassören. Men istället så landar man i sig själv. Andas kanske eller tänkte på ett minne man tycker om eller nynnar på en sång i huvudet. Jag tror att det kan vara så enkelt egentligen men så svårt att faktiskt göra.

Dorotea Pettersson

OLIKA STEG FÖR INRE SPACE

Jag ser att det går i tre steg för att få det här att fungera där det första är att finna sin metod, det andra är förberedelsen och det tredje är utförandet.

1. Metoden
Det finns såklart många olika metoder och det gäller för dig att hitta den som fungerar för dig. Jag vill ge dig tre exempel som kan vara ett startskott i att komma på hur du ska göra. Det kan vara:

√ att tänka på andningen. Hitta ett andningsmönster som fungerar. Jag till exempel andas ofta i fyrkanter vilket är en metod som används vid panikångest. Det går ut på att man letar upp en fyrkant. Ett fönster, en dörr eller en whiteboard och så andas man in från ett hörn ett till hörn två och ut från hörn två till tre och så vidare.

√ att tänka på ett fint minne du har. Något som gjorde dig glad eller lugn. Känn dig tillbaka till den stunden och stanna där en kort stund. Den känslan som du hade då ska då kunna bli din känsla just nu.

√ att nynna på en sång inne i huvudet. Det är något jag gör ofta. Jag har några truddelutter som jag tycker om och de nynnar jag på. Inte så något hör utan enbart för mig själv. Detta hjälper mig att fokusera både inåt och utåt samtidigt. Denna använder jag ofta i matköer.

2. Förberedelsen

Innan du går hemifrån förbereder du dig inför situationen du ska ställas inför eller rent av för dagen du har framför dig. Detta kan du göra genom att titta i kalender för att veta vad som händer. Ja, nu pratar jag fokustimme igen men det skapar verkligen ordning i din dag. Det kan också vara att du packar din väska kvällen före för att inte behöva känna dig stressad över om du har med dig det du behöver eller att du ska hinna slänga ner sakerna i stressen på morgonen. Vad din förberedelse kan innebära får du klura ut.

3. Utförandet
Eftersom du har viss kontroll i och med att du valt en metod och är förberedd så handlar det nu om att göra som du har tänkt. Det är inte säkert att det kommer fungera från början. För detta är lika enkelt som det är svårt som sagt. Du kan ha provat hemma och du vet precis hur du ska göra men i mitt i allt det snurriga som händer omkring dig kan det verkligen vara svårt att nå in. Kärnan, inner space, ligger olika långt in olika dagar.

Men träna och en dag kommer du inse vad du behöver göra för att känna lugnet.

BOKEN, DITT INRE CENTRUM

Boken i Ditt inre centrum handlar om hur vårt psykologiska inre fungerar. Marta Cullberg förklarar det här med självkänsla och självbild och hur det påverkar oss. Boken syftar till att hjälpa människor med att reparera negativa och skamfyllda självbilder men den hjälper en också att förstå hur vårt inre fungerar. Den är ganska psykologisk men inte svårt skriven och den innehåller övningar.

Dorotea Pettersson

Var smart och klok och köp dig en riktigt bra bok

Det är fortfarande bra pris på böckerna så passa på att köpa julklappar.

Böcker jag läst i år och ett mål icke uppnått

bocker-jag-last-i-ar

Jag har läst många böcker i år. På fotona ser ni inte ens en fjärdedel av de böcker jag plöjt genom men trots det har jag inte uppnått det mål jag satte inför år 2016. Jag vill idag prata om de böcker jag läst i år och ett mål icke uppnått. Varför? För att det är så verkligheten ser ut. Alla mål uppnås inte.

ETT MÅL ICKE UPPNÅTT

När jag satte mål inför 2016 hade jag som ambition att läsa minst en skönlitterär bok i månaden. Detta för att jag främst läser facklitteratur och för att jag kände att jag behöver läsa sådant som inte är arbetsrelaterat. Det jag ville uppnå med det var att ge mig själv stunder för vila men också det att jag tycker om att även läsa skönlitterärt.

Men jag kan säga att det har inte gått speciellt bra. Målet är inte på något sätt uppnått. Jag har läst fem skönlitterära böcker i år. Hemingwayboken ni ser i stapeln räknas inte. Den läser jag varje år. Det är en go-to bok jag tar till när jag behöver göra något kravlöst.

böcker jag läst i år

MÅNGA BÖCKER HAR DET BLIVIT

Detta betyder inte att jag inte har läst. Det har jag. Massor. Uppskattar att jag läst mellan fem och sex böcker i månaden. Jag borde såklart skriva ner vilka böcker jag läser med det glömmer jag bort varje år. Kanske ett mål för 2017?

En av anledningarna till att det blivit så mycket läst är såklart för att jag skrivit bok i år och jag har behövt läsa in mig extra mycket på ämnet jag skrivit om. Så det har blivit många böcker inom samma ämne vilket är helt okej för min del.

INGET MISSLYCKANDE

Bara för att jag inte fått till att läsa de där skönlitterära böckerna så ser jag det inte som ett misslyckande. Jag förstår snarare att det är så här det är. Jag tycker verkligen mest om att läsa facklitteratur och någon gång då och då tar jag till en skönlitterär. Jag tror att jag tänker låta det vara på det viset. Jag trivs med det.

Just nu har jag tre böcker liggandes som väntar på att bli lästa. Kanske blir det av under julledigheten. Kanske inte.

böcker jag läst i år

En betraktelse av oväntad karaktär

En betraktelse av oväntad karaktär

Idag sitter jag här och känner mig otroligt splittrad. Jag har min planering klar och jag vet precis vad jag ska göra. Coachingsamtalen är inlagda i kalendern och de är förberedda och papper för de tre projekten jag är mitt i ligger i prydliga högar på mitt bord. Allt är i ordning.

JAG ÄR SPLITTRAD

Men jag är splittrad. Jag har suttit här i min soffa i snart två timmar utan att egentligen göra något av det jag ska göra. Jag har betalat några räkningar. Helt klart viktigt. Och jag har lagt upp foto på instagram, delat förmiddagens blogginlägg och faktiskt har jag massor med motivation. Såklart har jag suttit och anlyserat det faktum att jag inte tar tag i det jag verkligen behöver göra. Vet ni vad jag kommer fram till?

Jag har för gott om tid.

Yes. För gott om tid. Jag brukar ha rätt mycket att göra men eftersom jag i november så noga förberedde för att ha tid till mys och pyssel under december så sitter jag här med mindre att göra än vad jag är van vid. Och tydligen reagerar jag med att inte få det jag faktiskt ska göra gjort. Inser att detta är jag inte van vid.

EN OVÄNTAD BETRAKTELSE

Helt klart en intressant och oväntad betraktelse av mig själv och en lärdom att ta med mig inför framtiden. Planera inte in för lite arbete för då blir det inte gjort. Inte det att jag behöver ha kniven mot strupen och sitta i sista stund för det tycker jag inte om överhuvudtaget. Nä, jag behöver ha uppgifter spridda över dagen och veckan så att jag inte känner att det inte är noga vid vilket tillfälle jag gör något för jag hinner ju utan problem. För lite är med andra ord inte heller bra.

VILL DU LÄSA MER FRÅN BEHIND THE SCENES?

Det finns några fler inlägg under kategorin behind the scenes. Där kan du läsa om sådant som händer som inte syns så tydligt utåt. Det är ju så med företag att det ligger mycket arbete bakom det följare och kunder ser.