Sommaren är en bra tid för nya vanor

På sommaren bryts rutinerna och vi går in i viloläge även om vi är aktiva med att bygga på huset eller är ute och ser oss om i världen. Det blir inte samma som resten av året.

Jag längtar efter sommarlunken hela året. Inte för att jag ogillar mitt arbete utan för att jag är en sommarmänniska. Jag gillar den lugna känsla som alla har och hur människor tillåter sig att ändra planer och de flesta tycker att det är helt okej att sitta och göra ingenting. Det är en mentalitet som passar mig och som jag tycker borde finnas året om. Att ha det sättet att tänka utesluter inte produktivitet utan är en väldigt bra motpol till det stressiga liv vi ofta lever.

HUR VILL DU ATT DINA SOMMARRUTINER SKA SE UT?

Även om rutinerna bryts på sommaren så betyder det inte att vi inte har några rutiner. Vi ändrar om och anpassar de till hur vi vill ha det när vi är lediga. Kanske ställer du inte väckarklockan, frukosten blir längre och spontana utflykter desto fler. Det är bra tycker jag men jag tror ändå att det kan vara bra att tänka över om det finns några delar som du önskar att ha även när du är ledig eller om det är något du vill lägga till på sommaren som du i vanliga fall inte gör.

Jag släpper till exempel inte min fokustimme men den behöver inte vara klockan 05:00 utan vilken tid jag går upp styrs av vad vi gjort kvällen före. Och innehållet i fokustimmen ändras en aning. Min planeringsstund är inte lika lång och fokus ligger mer på meditation och reflektion.

Hur vill du att dina dagar ska se ut sommartid? Vad vill du fylla dem med? Vad önskar du hinna som du annars inte hinner?

ATT SKAPA NYA VANOR

Det smarta med att lägga till nya dina rutiner under tiden du är ledig är att du sedan kan överföra dem in i din vanliga rutin om du skapat en vana kring det. Att få till en ny vana tar tid och det är oftast lättare att träna in den medan stressen är lägre och sedan applicera den i den vardagsrutin du har resten av året. Är känslan av det du gör bra så kommer du vilja fortsätta med det så tänk efter vad du skulle önska bli bättre på eller ta bort och använd sommaren till att träna på det.

Om du vill skapa en ny vana gäller det att i första hand bestämma sig och när du har gjort det gör du upp en plan på hur det ska gå till. Skriv ner vad du behöver ändra på, vad du behöver ta bort och vad som ska läggas till. En plan är ett måste för att nå framgång men gör det inte för svårt för dig. Lite i taget brukar vara bra. Rom byggdes inte på en dag.

MIN SOMMARRUTIN

Min sommarrutin den här sommaren är enkel. Jag har kvar min fokustimme. Jag ska skriva bok. Jag vill tänka mer på vad jag äter. Jag vill träna lite varje dag och jag vill vara så mycket som möjligt med min familj. Det är det som gäller.

VILL DU BERÄTTA OM DIN SKÖNA MORGON?

Jag söker personer som vill berätta om sin sköna morgon i ett blogginlägg hos mig. Är du den jag söker? Kontakta mig på dorotea@dorro. se om du är intresserad.

NÄSTA INLÄGG

Nästa inlägg kommer att handla om det som på engelska kallas för journaling vilket är en form av dagboksantecknande. På sommaren har vi mer tid för reflektion och att skriva ner det kan vara ett bra sätt att göra det på.

Dorotea Pettersson

Låt spontanitet vara ledordet i sommar

Jag märker hur jag saktat ner på tempot. Planeringen är inte fylld med sådant jag behöver göra på samma sätt som det annars gör. Egentligen har jag främst två uppgifter på agendan och det är att skriva på nästa bok och ha semester.

SOMMARPLANERINGEN SER ANNORLUNDA UT

När det kommer till sommarplaneringen så finner jag att den blir rätt annorlunda från resten av året och det av två anledningar. Den ena att jag inte jobbar mot kund vilket såklart minskar ner antal göromål och för att jag faktiskt har semester. Att-göra listan ser helt annorlunda ut. Den handlar snarare om vad vi i familjen ska hitta på och vad jag behöver förbereda för att det ska gå att genomföra. Det är skönt tycker jag.

FYRA SAKER JAG PLANERAR SOMMARTID

Vi har alla våra aktiviteter som vi älskar och helst gör när vi är lediga så därför ser såklart planerandet olika ut från familj till familj. Jag tycker allt att det är helt okej att vila från planerandet. Låta livet vara som det är och aktiviteter komma som de kommer. Allt behöver faktiskt inte planeras i förväg men här vill jag ändå dela med mig av fyra saker jag och min familj planerar sommartid:

1. Resor
Det som kan kräva planering sommartid är när det är dags att resa iväg. Det ska packas och bestämmas vilka sevärdheter som ska besökas. Min familj och jag är mitt i att planera vår semester på Österlen. Tillsammans med min syster har vi botaniserat i Österlens sevärdheter och valt ut det vi vill se. Nästa sak på agendan att planera är maten och att göra en lista över vad vi ska ha med oss. Det är fantastiskt roligt och bygger på längtan till att komma iväg.

2. Renoveringsprojekt
En annan som är vanligt på sommaren är alla renoveringsprojekt. Det ska byggas på huset, altaner byggs och rum görs om. Vi har tid till det utan att behöva pausa under veckodagarna för att vara på jobbet. Ett sådant projekt är praktiskt att planera i förväg så man inte står där med skägget i brevlådan när det ska börja hamras och hammaren är försvunnen. Vad ska göras? I vilken ordning? Vad behöver vi? Vem ska ansvara för vad? När vill vi ha det klart? Den typen av frågor är bra att ställa sig och svara på. I min familj har vi i år bestämt att inte göra något sådant projekt. Inget större i alla fall.

3. Utflykter
Här i Sverige styrs vi väldigt av vädret av förklarliga skäl. Är det fint väder packar vi badväskan och åker iväg till vattnet och regnar det pysslar vi kanske i hemmet. Det jag har gjort för att förbereda mig för de soliga dagarna är att jag har en packningslista för det där vi gärna har med oss när vi åker iväg på utflykt. Vilka kläder och saker vi vill ha med oss men framför allt en lista över det vi vill ha i picknickkorgen. Jag finner mig själv stå där i affären och inte kunna komma på vad vi brukar tycka om att ha på stranden eller skogsutflykten. Väldigt praktiskt tycker jag.

3. Önskelistan
En annan lista jag har skriver tillsammans med barnen varje år är önskelistan. Barnen önskar vad de vill att vi ska göra under sommarlovet och sedan bockar vi av efter hand. Såklart blir inte allt gjort varje sommar men det är roligt för barnen att se. När de var mindre satte vi upp listan på köksväggen men nu har vi den i en anteckningsbok.

LÅT SPONTANITET VARA LEDORDET I SOMMAR

Jag ser alltid fram emot sommarens möjlighet till spontanitet. Jag är spontan året om men på sommaren blir det desto mer. Eftersom man är ledig är det lätt att bestämma en aktivitet och bara åka iväg. Jag har alltid en liten plan för dagen eftersom jag har lite i företaget som behöver göras varje dag men det mesta går att  förlägga till tidig morgon eller till kvällen. Jag låter spontanitet vara ledordet på sommaren och i år vill jag att det verkligen ska genomsyra.

NÄSTA INLÄGG

Nästa inlägg kommer handla om morgonrutin på sommaren och om sommarrutiner allmänt eftersom de kan skilja sig från resten av året. Precis som planeringen som det handlat om idag.

sommarplanering

Sommarens utmaning: #skönmorgon5am

Under hela året i stort sett går jag upp tidigt på morgonen och startar min dag med min fokustimme. Fokustimmen ger mig det jag behöver för att få en bra start på dagen. Den är väldigt viktig för mig så jag värdesätter den även under sommarledigheten även om jag inte riktigt behöver samma start då.

Förra sommaren blev ni bjudna på fantastiska gästinlägg, SommarBoost2015, här på bloggen från nio bloggare i landet. Det var min sommarunderhållning till er kan man säga. I år tänker jag mig något annat. Jag tänker att vi ska fortsätta fokusera på våra morgnar trots att vi är lediga. Detta eftersom hur morgonen är spelar en stor roll i hur resten av dagen blir. Detta även på sommaren. Vi lägger kanske inte riktigt samma fokus i planeringen av dagen men att ha en skön egen stund på morgonen kan ändå vara viktigt. I alla fall för mig.

SOMMARENS UTMANING

Så vad tänker jag? Jo, jag tycker vi ska fokusera på det sköna, det avslappnande och på det gottiga. Ni vet, långa frukostar på altanen eller på njutbara springturer i skogen. Jag vet inte vad som ger just dig det där sköna som du vill ha på sommaren och som du sedan kan se tillbaka på när det börjar bli grått och trist. Jag älskar ju min altan och bryggan i båthamnen. Där tycker jag om att vistas på sommaren och det är även där jag gärna börjar min dag, om möjligt.

Så i sommar utmanar jag dig i att lägga lite mer tanke i din morgon. Vad kan en skön morgon ge för att resten av dagen ska bli som du önskar? Är det en extra god frukost med familjen eller kanske en promenad i skogen med teet i en termos? Kan det vara att göra yoga på en altan eller på en gräsmatta? Kan det innefatta papper och penna för att planera en semesterresa medan du dricker frukostkaffet eller för att skriva ner vad som behövs för dagens utflykt?

Alltså, du behöver inte ha din fokustimme på det sätt som du har resten av året men låt ändå inte din morgon springa ifrån dig. Gör den till en skön stund. Till något som du längtar efter när du lägger dig på kvällen och hoppar upp till när du vaknar på morgonen. Det finns inget krav om vilken tid du startar din morgon. Det finns det aldrig men framför allt inte nu. Det kan lika väl vara en brunch om det passar dig bäst.

 

DETTA GÄLLER FÖR ATT DELTA

För att delta behöver du inte göra speciellt mycket mer än att ha en skön morgon, ta en bild och lägga upp på sociala medier. Tagga ditt bidrag med #skönmorgon5am och #godmorgon5am.

#skönmorgon5am pågår mellan 27 juni och den 12 augusti.

För att sprida utmaningen får du mer än gärna dela detta blogginlägg eller annat som jag kommer lägga upp på sociala medier. Ju fler vi blir som sprider bilder på en skön morgon desto trevligare. Vem vill inte ha en skön morgon?

HUR JAG KOMMER BIDRA UNDER UTMANINGENS GÅNG

För att hjälpa er kommer jag att skriva inlägg här på bloggen relaterade till sådant som hör en skön morgon till. Något om sommarplanering, morgonrutiner, bilder från semestern på Österlen och otaliga frukostar.

Jag kommer lägga mina bilder främst på Instagram men även på Facebook så följ mig där. Om du inte följer mig så kan du lätt hitta inläggen från både mig och från andra under hashtaggarna.

VILL DU BIDRA?

Om du kan tänka dig att bidra mer än med dina bilder så söker jag minst två personer som vill gästblogga om sin morgon. Om du är intresserad av det så mejla mig på dorotea@dorro.se så väljer jag ut de som får blogga här i sommar.

#skönmorgon5am

 

Tack!

Jag vill tacka alla mina kunder, klienter och samarbetspartners för första halvan av 2016 och samtidigt passa på att önska er alla en riktigt fin midsommar!

Önskar du kontakta mig angående coaching eller föreläsning nås jag bäst via mejl.

Glad sommar!
Dorotea Pettersson

Dorotea Pettersson

  • 5AM Academy