Låt spontanitet vara ledordet i sommar

Jag märker hur jag saktat ner på tempot. Planeringen är inte fylld med sådant jag behöver göra på samma sätt som det annars gör. Egentligen har jag främst två uppgifter på agendan och det är att skriva på nästa bok och ha semester.

SOMMARPLANERINGEN SER ANNORLUNDA UT

När det kommer till sommarplaneringen så finner jag att den blir rätt annorlunda från resten av året och det av två anledningar. Den ena att jag inte jobbar mot kund vilket såklart minskar ner antal göromål och för att jag faktiskt har semester. Att-göra listan ser helt annorlunda ut. Den handlar snarare om vad vi i familjen ska hitta på och vad jag behöver förbereda för att det ska gå att genomföra. Det är skönt tycker jag.

FYRA SAKER JAG PLANERAR SOMMARTID

Vi har alla våra aktiviteter som vi älskar och helst gör när vi är lediga så därför ser såklart planerandet olika ut från familj till familj. Jag tycker allt att det är helt okej att vila från planerandet. Låta livet vara som det är och aktiviteter komma som de kommer. Allt behöver faktiskt inte planeras i förväg men här vill jag ändå dela med mig av fyra saker jag och min familj planerar sommartid:

1. Resor
Det som kan kräva planering sommartid är när det är dags att resa iväg. Det ska packas och bestämmas vilka sevärdheter som ska besökas. Min familj och jag är mitt i att planera vår semester på Österlen. Tillsammans med min syster har vi botaniserat i Österlens sevärdheter och valt ut det vi vill se. Nästa sak på agendan att planera är maten och att göra en lista över vad vi ska ha med oss. Det är fantastiskt roligt och bygger på längtan till att komma iväg.

2. Renoveringsprojekt
En annan som är vanligt på sommaren är alla renoveringsprojekt. Det ska byggas på huset, altaner byggs och rum görs om. Vi har tid till det utan att behöva pausa under veckodagarna för att vara på jobbet. Ett sådant projekt är praktiskt att planera i förväg så man inte står där med skägget i brevlådan när det ska börja hamras och hammaren är försvunnen. Vad ska göras? I vilken ordning? Vad behöver vi? Vem ska ansvara för vad? När vill vi ha det klart? Den typen av frågor är bra att ställa sig och svara på. I min familj har vi i år bestämt att inte göra något sådant projekt. Inget större i alla fall.

3. Utflykter
Här i Sverige styrs vi väldigt av vädret av förklarliga skäl. Är det fint väder packar vi badväskan och åker iväg till vattnet och regnar det pysslar vi kanske i hemmet. Det jag har gjort för att förbereda mig för de soliga dagarna är att jag har en packningslista för det där vi gärna har med oss när vi åker iväg på utflykt. Vilka kläder och saker vi vill ha med oss men framför allt en lista över det vi vill ha i picknickkorgen. Jag finner mig själv stå där i affären och inte kunna komma på vad vi brukar tycka om att ha på stranden eller skogsutflykten. Väldigt praktiskt tycker jag.

3. Önskelistan
En annan lista jag har skriver tillsammans med barnen varje år är önskelistan. Barnen önskar vad de vill att vi ska göra under sommarlovet och sedan bockar vi av efter hand. Såklart blir inte allt gjort varje sommar men det är roligt för barnen att se. När de var mindre satte vi upp listan på köksväggen men nu har vi den i en anteckningsbok.

LÅT SPONTANITET VARA LEDORDET I SOMMAR

Jag ser alltid fram emot sommarens möjlighet till spontanitet. Jag är spontan året om men på sommaren blir det desto mer. Eftersom man är ledig är det lätt att bestämma en aktivitet och bara åka iväg. Jag har alltid en liten plan för dagen eftersom jag har lite i företaget som behöver göras varje dag men det mesta går att  förlägga till tidig morgon eller till kvällen. Jag låter spontanitet vara ledordet på sommaren och i år vill jag att det verkligen ska genomsyra.

NÄSTA INLÄGG

Nästa inlägg kommer handla om morgonrutin på sommaren och om sommarrutiner allmänt eftersom de kan skilja sig från resten av året. Precis som planeringen som det handlat om idag.

sommarplanering

Sommarens utmaning: #skönmorgon5am

Under hela året i stort sett går jag upp tidigt på morgonen och startar min dag med min fokustimme. Fokustimmen ger mig det jag behöver för att få en bra start på dagen. Den är väldigt viktig för mig så jag värdesätter den även under sommarledigheten även om jag inte riktigt behöver samma start då.

Förra sommaren blev ni bjudna på fantastiska gästinlägg, SommarBoost2015, här på bloggen från nio bloggare i landet. Det var min sommarunderhållning till er kan man säga. I år tänker jag mig något annat. Jag tänker att vi ska fortsätta fokusera på våra morgnar trots att vi är lediga. Detta eftersom hur morgonen är spelar en stor roll i hur resten av dagen blir. Detta även på sommaren. Vi lägger kanske inte riktigt samma fokus i planeringen av dagen men att ha en skön egen stund på morgonen kan ändå vara viktigt. I alla fall för mig.

SOMMARENS UTMANING

Så vad tänker jag? Jo, jag tycker vi ska fokusera på det sköna, det avslappnande och på det gottiga. Ni vet, långa frukostar på altanen eller på njutbara springturer i skogen. Jag vet inte vad som ger just dig det där sköna som du vill ha på sommaren och som du sedan kan se tillbaka på när det börjar bli grått och trist. Jag älskar ju min altan och bryggan i båthamnen. Där tycker jag om att vistas på sommaren och det är även där jag gärna börjar min dag, om möjligt.

Så i sommar utmanar jag dig i att lägga lite mer tanke i din morgon. Vad kan en skön morgon ge för att resten av dagen ska bli som du önskar? Är det en extra god frukost med familjen eller kanske en promenad i skogen med teet i en termos? Kan det vara att göra yoga på en altan eller på en gräsmatta? Kan det innefatta papper och penna för att planera en semesterresa medan du dricker frukostkaffet eller för att skriva ner vad som behövs för dagens utflykt?

Alltså, du behöver inte ha din fokustimme på det sätt som du har resten av året men låt ändå inte din morgon springa ifrån dig. Gör den till en skön stund. Till något som du längtar efter när du lägger dig på kvällen och hoppar upp till när du vaknar på morgonen. Det finns inget krav om vilken tid du startar din morgon. Det finns det aldrig men framför allt inte nu. Det kan lika väl vara en brunch om det passar dig bäst.

 

DETTA GÄLLER FÖR ATT DELTA

För att delta behöver du inte göra speciellt mycket mer än att ha en skön morgon, ta en bild och lägga upp på sociala medier. Tagga ditt bidrag med #skönmorgon5am och #godmorgon5am.

#skönmorgon5am pågår mellan 27 juni och den 12 augusti.

För att sprida utmaningen får du mer än gärna dela detta blogginlägg eller annat som jag kommer lägga upp på sociala medier. Ju fler vi blir som sprider bilder på en skön morgon desto trevligare. Vem vill inte ha en skön morgon?

HUR JAG KOMMER BIDRA UNDER UTMANINGENS GÅNG

För att hjälpa er kommer jag att skriva inlägg här på bloggen relaterade till sådant som hör en skön morgon till. Något om sommarplanering, morgonrutiner, bilder från semestern på Österlen och otaliga frukostar.

Jag kommer lägga mina bilder främst på Instagram men även på Facebook så följ mig där. Om du inte följer mig så kan du lätt hitta inläggen från både mig och från andra under hashtaggarna.

VILL DU BIDRA?

Om du kan tänka dig att bidra mer än med dina bilder så söker jag minst två personer som vill gästblogga om sin morgon. Om du är intresserad av det så mejla mig på dorotea@dorro.se så väljer jag ut de som får blogga här i sommar.

#skönmorgon5am

 

Tack!

Jag vill tacka alla mina kunder, klienter och samarbetspartners för första halvan av 2016 och samtidigt passa på att önska er alla en riktigt fin midsommar!

Önskar du kontakta mig angående coaching eller föreläsning nås jag bäst via mejl.

Glad sommar!
Dorotea Pettersson

Dorotea Pettersson

När det är svårt att komma igång

Den här sommaren är dedikerad till skrivandet liksom förra sommaren och sommaren före det. Det har fallit sig så de senaste åren. Det är bra tid att skriva för min del eftersom sommaren är lågsäsong när det kommer till det mesta i min verksamhet.

DENNA VECKAN ÄR TANKEN ATT JAG SKA BÖRJA SKRIVA

Så nu sitter jag här, första veckan på den såkallade semestern, och tanken är att jag ska börja skriva. Jag har läst forskningsrapporter i ämnet jag ska skriva om, travar med böcker och jag har anteckningar så det räcker och blir över. Allt detta är bra. Det är svårt att skriva en bok utan att ha ämnet tydligt för sig eller i alla fall tillräckligt tydligt för att veta vad man behöver leta mer information. Jag har förutom detta gjort en skrivplan med vad som ska vara med i vilket kapitel. I alla fall på ett ungefär för att göra det lättare att styra upp och komma igång.

JAG KOMMER INTE IGÅNG

MEN, jag kommer inte igång. Jag stirrar mest framför mig och tänker: detta är så typiskt mig. I mitt huvud är allt klart och tydligt men det kommer inte ut i fingrarna. Jag kan inte formulera en enda mening. Jag vet att det plötsligt kommer igång och då kan jag skriva sida upp och sida ner men jag kan inte veta när och därför inte heller lita på att jag ska bli klar i tid. Jag behöver komma igång nu. Det står så i min plan.

Hur ska jag göra för att komma igång är den stora frågan? Jag har hur många svar som helst på detta men just nu duger bara en av alla möjligheter och det är:

Se det som vilket arbete som helst. Släpp tanken på att det är en kreativ process och att kreativitet har en speciell tid. Tänk på att kreativitet föder mer kreativitet.

Jag har detta som ett mantra i mitt huvud just nu och jag tänker att när jag sätter mig imorgon så ska det hjälpa mig att komma igång.

DELA MED DIG AV DINA BÄSTA TIPS

Vad gör du när du har svårt att komma igång? Dela med dig av dina bästa tips.

Dorotea Pettersson

  • 5AM Academy