Klart jag blir trött men det magiska överväger

Jag får såklart ofta frågan om jag aldrig känner mig trött när jag går upp så tidigt på morgonen. På det svarar jag:

Det är klart jag är trött ibland men det magiska överväger tröttheten.

Låt mig förklara vad jag menar.

KLART JAG ÄR TRÖTT IBLAND

Att gå upp tidigt varje morgon är egentligen inte svårt när man väl har tränat in det. För träna det behöver man göra om man inte naturligt tycker om att gå upp tidigt. Jag har skrivit om detta tidigare men det skadar inte att repetera.

Jag älskar att vara uppe till sent på kvällen. Det har jag alltid gjort. Jag hade svårt att somna tidigt på kvällen redan som barn och det satte sig. Men för ett antal år sedan så kände jag att näe, jag vill använda fler timmar till bra saker så jag bestämde mig för att börja gå upp tidigt. Jag valde klockan 05:00 för då vaknade min son klockan 06:00 och jag ville ha den första stunden för mig själv till att lägga upp min dag. Jag började i slutet av mars och satte 66 dagar som mitt första mål. Och jag fixade det. Det var segt i början men efter ungefär två veckor började det släppa och på tredje veckan vaknade jag av mig själv. Så ja, träna är ett krav.

Men tillbaka till om jag är trött ibland: JA, det är jag. Ibland vaknar jag på morgonen och känner att det här går inte. Jag behöver sova mer och då gör jag det. Jag lyssnar på kroppen. Jag går faktiskt inte upp så tidigt precis varje morgon. Vintern är svårare än sommaren, men det går.

KVÄLLSRUTINEN ÄR VIKTIG

Att klara av att gå upp tidigt på morgonen börjar redan på kvällen. Det gäller att lägga sig i tid för att det ska vara rimligt. Jag är dålig på att lägga mig i tid men jag har alltid som ambition att lägga mig mellan 22:00 och 23:00. Jag är en person som inte behöver så väldigt mycket sömn så länge jag håller mina rutiner. Börjar jag slarva allt för mycket så blir jag trött och då blir inget bra gjort.

Jag har en kvällsrutin som hjälper mig att göra mig klar för att komma i säng. Jag kan erkänna att jag är inte lika bra på att hålla den som jag är med morgonrutinen. Det är helt enkelt svårare för mig att lägga mig i tid än vad det är att gå upp den tid jag önskar, men det brukar gå rätt bra ändå.

Det jag vill säga med detta är att om du vill komma igång med att gå upp tidigare på morgonen för att du vill ha en fokustimme före du börjar med allt annat då behöver du få ordning på dina kvällar först. Kom fram till hur du vill ha det och börja med att träna på det under några dagar innan du ger dig på morgonen. Det kommer gå lite lättare då.

VARFÖR JAG ÄLSKAR MINA MORGNAR

I dag på morgonen tänkte jag lite extra på vad det är som gör att jag fortsätter att gå upp trots att jag är trött och trots att jag det senaste känt att fokustimmen inte riktigt gett mig den kick jag önskar. Jag kom återigen fram till samma sak som alltid.

Jag älskar tystnaden!

Det finns ingen annan gång som jag känner att tystnaden är så påtaglig som den är när jag vaknar tidigt på morgonen. Det är tyst på kvällen också men då är min man vaken och hunden sover inte heller. I bakgrunden hör jag ofta en diskmaskin och en torktumlare. Så helt tyst är det inte.

Medan på morgonen är det faktiskt det. Eller ska man vara petig så kan man ju höra fåglar kvittra, vinden susa eller snarare storma den här tiden på året men det är skillnad. Det är naturen. Det är det som vi ofta inte hör på grund av alla andra ljud omkring oss.

Och häri ligger magin.

I den riktiga, ursprungliga tystnaden. Så nära som jag kan komma som inte bor på landet eller uppe på ett fjäll. I den tystnaden kan jag tänka klart mina tankar och förbereda mig för min dag så att den blir så som jag önskar. Jag kan förbereda mig för det oväntade och göra det planerade arbetet så bra jag kan. Jag är ensam i ett hus med andra människor. Det gillar jag eftersom jag är en person som inte uppskattar att vara helt ensam. Detta gör att jag är en trevlig person när de andra vaknar. Det är en bra sak. En mycket bra sak.

Dorotea Pettersson

Denna veckan ska jag renovera min fokustimme

Jag är seg och trött och min fokustimme känns för tillfället inte anpassad till årstiden och därför har jag bestämt att det får bli mitt veckans fokus denna veckan. Jag tänker ge er en lite insyn i hur jag gör ändringar i min morgonritual så att den bättre ska passa för perioden som är framför mig. Förutom att det är mörkt och att det snart börjar bli riktigt kallt så ändrar vi dessutom klockan till helgen och jag vet att det kommer påverka mig massor. Det jag behöver är mer energi, hålla luckorna i planeringen och ge mig själv belöningar vid utförda mål/deadlines.

JUST NU KÖR JAG PÅ VANA

Just nu kör jag på bara av vana vilket är bra på alla sätt och vis men syftet med fokustimmen är att den ska ge mig mer än bara struktur. Jag vill känna mig peppad att sätta igång med dagen när jag är klar och just nu känns det inte riktigt så. Det behöver jag ändra på.

Min första timme på dagen ser just nu ungefär så här:

Jag går upp, sträcker lite på mig och sedan sätter jag mig och planerar dagen. Det gör jag i min Bullet Journal och det tycker jag verkligen om. Jag får ordning och får samtidgt vara lite kreativ. När jag är klar med det har jag den senaste tiden läst inom ämnet för boken jag skriver och jag tror faktiskt att det är här ett av felen ligger. Det räknas som arbete och därför ger det mig inte den boost jag önskar. När jag har läst klart börjar familjen att vakna och jag tar tag i morgonbestyren och fokustimmen är slut.

DAGS FÖR RENOVERING

Ja, ni hör ju. Just nu är jag inte något praktexempel direkt men jag tror att detta är lätt hänt när man låter en rutin bara gå av sig själv. Hur bra något än är så behöver det förnyas och ses över. Lite utvärdering då och då är inte så dumt. Så idag ska jag utvärdera min fokustimme och försöka sätta fingeret på vad jag ska ändra och efter det ger jag mig in i renoverings- och testfas.

LITE AV VAD SOM HÄNDER I VECKAN

Förutom att ni får följa med mig under min renovering av fokustimmen så kommer jag även bjuda på ett gästinlägg från en kvinna som berättar om sin morgon och vad hennes morgonrital gör för henne. Det inlägget tänker jag att ni får läsa på onsdag.

HÄR FINNS ATT LÄSA OM FOKUSTIMMEN

Om du känner att du inte är så väl insatt i det här med morgonritual och fokustimme så finns det gott om inlägg att läsa här i bloggen. Ja, och så finns såklart boken 5 AM är ingen tidpunkt. Det är en livsstil.

DELA GÄRNA MED DIG

Om du har en tanke eller erfarenhet från din morgon som du vill dela med dig av så skriv det i kommentaren eller skicka ett mejl till mig. Jag vill gärna läsa hur du gör. Och såklart, dela med dig av ditt veckans fokus. Här är några som redan svarat på min fråga på Instagram:

Mitt fokus är att hitta nya kunder.
√ Följa min kropps signaler även denna vecka men också revidera min fokustimme.
√ Nu blir det intervju-vecka och att sälja in ett par artiklar till.
√ Se över ordningen i min fokustimme.
√ Min fokus är att göra de tre sakerna jag skriver till mig själv och tacksamhet!

fokustimme

Höger och vänster för bättre fokus

När jag höll en livesändning i en entreprenörsgrupp, Frihetsprenörer, på Facebook för två veckor sedan pratade jag om ”Vardagen för en entreprenör” ur planeringssynpunkt. Som entreprenör har man många bollar i luften hela tiden och det blir ännu viktigare att hitta fokus när man arbetar.

DENNA VECKAN PRATAR VI OM FOKUS

Eftersom vi pratar om fokus denna veckan tänkte jag dela med mig av framför allt ett av tipsen jag gav till dessa entreprenörer men såklart passar det för vem som helst. För dig som sitter vid datorn och arbetar och känner att det är svårt att hålla dig till den uppgift du håller på med. Tankarna snurrar och du kommer på tusen och en saker som du behöver göra och då är det lätt att hamna i en annan flik på internet eller i fel dokument. För att undvika detta finns flera olika knep men jag nämner enbart två idag.

DET FRÄMSTA TIPSET

Ha fokus på en sak i taget är det främsta tipset. Sålla bort alla andra uppgifter du har och fokusera enbart på det som behöver bli gjort. För att detta ska gå behöver du först ha skapat en prioriteringsordning på det du ska göra idag. Det gör du genom att välja ut de tre viktigaste på din att göra lista och gör dem i rätt ordning. När du sedan sätter dig väljer du en av dessa.

HÖGER OCH VÄNSTER FÖR BÄTTRE FOKUS

Tipset jag gav till entreprenörerna kallar jag för ”höger och vänster”. Det är mer ett praktiskt tips. Det går ut på att ha ett ordnat arbetsbord och att det du använder dig av just nu lägger du till vänster om din dator. Pappret med sifforna du pillar in i bokföringssystemet eller texten du arbetar med. Det går bra att ha en mindre hög med papper om de relaterar till dagens arbete på något sätt. På höger sida om datorn lägger du din planering för dagen där du har allt du ska göra nerskrivet. Det ger dig en säkerhet i att du gör rätt sak och medvetenhet om vad nästa uppgift på listan är. Men framför allt ska det finnas utrymme för att skriva ner de där tankarna om allt annat du kommer på medan du arbetar och som pockar på din uppmärksamhet. Skriv ner dem snabbt och låt det stanna på pappret och låt dig själv hålla ditt fokus på uppgiften.

Så alltså, höger och vänster. Det viktigaste just nu för att arbetet ska bli gjort.

bättre fokus

Ibland blir det dragkamp mellan mig och väggen

Att leva ett liv med utmattningssyndrom, hjärnstress, i ryggen är ibland som att ha dragkamp. Jag håller i repet och den som drar på andra sidan är väggen. Väggen lurar där framme och skulle antagligen bli rätt glad om jag slog i näsan hårt. Men jag är envis och jag är stark så för det mesta vinner jag dragkampen. För ja, det är en ständig del av mitt liv. Utmattningen.

DET GÄLLER ATT TA VARNINGSKLOCKAN PÅ ALLVAR

Utmattningen är inte som den var när jag var som mest sjuk och jag ser mig inte alls som sjuk idag men jag blir påmind då och då. Det kommer som en liten gnagande känsla långt ner i magregionen. Det känns lite pirrigt och nervöst på något sätt. Då vet jag att det är dags att backa. Jag behöver inte ha varit igång mer än vanligt eller något stort behöver inte ha hänt. Det dyker upp plötsligt som en liten varningsklocka som bara jag kan höra. Och det gäller att jag tar den på allvar för annars vinner väggen.

FÖR MIG FUNGERAR DET MED STRUKTUR

Vissa perioder behöver jag extra mycket struktur och andra kan jag flyta runt lite och ta saker som de kommer. När väggen är starkare i dragkampen då behöver jag dra åt med mer struktur. Jag behöver se över min planering och skapa strategier för att kunna arbeta utan att tröttheten,stressen och ångesten tar över. Jag gör det jag behöver göra och ibland behöver jag vara lite mer finurlig men varje gång som jag tar mig segrande ur kampen har jag lärt mig något nytt. Hittills har jag vunnit varje gång. Ja, sedan jag var sjuk alltså. Förlorat har jag ju gjort. Då.

När jag känner väggen närma sig har jag mitt sätt att hantera det på. Jag vill vara väldigt noga med att det jag skriver är ur min synvinkel och det fungerar för mig. Det är viktigt att förstå att som utmattad finns det inte ett rätt sätt utan du som indvid behöver lära dig vad som är bra för dig men jag ger gärna av mitt sätt.

Detta fungerar för mig:

√ Jag behöver hålla igång. Göra något. Sedan kan det vara nödvändigt att minska ner på mängden arbete men absolut inte ta bort allt.
√ Vara noga med att ta pauser. Se till att jag har luckor i min planering.
√ Jag behöver vara noga med att plocka ut mina fokusområden och prioritera. Vad är viktigast just nu?
√ Jag behöver ha en tydlig planering där allt är synligt och jag behöver se vad jag har för tidsperspektiv.
√ Jag behöver ha min man och min familj nära. Alltså att vi gör saker tillsammans.
√ Min kompis Hanna är många gånger helt avgörande när jag behöver bolla helt triviala frågor men som gör att att jag kan urskilja det viktiga, väsentliga, i mina tankar.
√ Andas i fyrkant när jag får ångest. Hjälper inte alltid men gör skillnad i alla fall.
√  Min Bullet Journal för förutom att jag har min planering där så ger den mig utlopp för det kreativa.
√  Och Netflix är min bästa vän. Där försvinner jag in i en annan värld en stund.

För mig fungerar inte meditation. Jag är en rastlös person och när jag är i en period där jag hela tiden ligger nära ångesten och väggen håller på att vinna dragkampen då blir meditation snarare stressande för mig. Jag behöver som sagt hålla igång. Vara i momentum. Men jag behöver vila såklart och det gör jag när jag sover, när jag grejar med min Bullet Journal och när jag ser serier på Netflix.

Det var lite om mig och dragkampen. Och än så länge vinner jag.

utmattning